Kategorije

Išči po spletni strani

Naključne objave:

Povezave

Arhiv:


« | Vrni se na prvo stran | »

(INTERVJU) Vodja HNMP Brnik Uroš Lampič: Pacientu ni pomembno, kakšne barve helikopter pride

Objavil : Binko | junij 4, 2023

Uroš Lampič, vodja Helikopterske nujne medicinske pomoči Brnik

Ekipe, ki rešujejo življenja (tudi) po zraku, 16. julija praznujejo 20-letnico delovanja. Njihova na prvi pogled neprivlačna kratica HNMP simbolizira življenjsko pomembno poslanstvo, helikopterska nujna medicinska pomoč je postala nepogrešljiv del sodobne medicine. Svojih namenskih helikopterjev sicer še vedno kar nimajo. Je pa zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan napovedal, da bo to do leta 2026 spremenil. Sedanje sodelovanje z vojsko je kot “dogovorjena poroka”, se pošali Uroš Lampič, šef brniške ekipe HNMP, ki v sistemu deluje od leta 2005, leto preden je pilotski projekt postal redna dejavnost.

Kaj boste ob današnji slovesnosti na Ažmanovih dnevih (dnevi urgentne, gorske in družinske medicine) izpostavili kot ključni uspeh v 20 letih?

“V medicinskem delu, ki se zdaj lahko brez sramu primerja s tujino, smo na visokem nivoju. Ljudje, ki delamo v HNMP, opravljamo urgence vsak dan.
Helikopter je samo drug način prevoza do tistih, ki potrebujejo pomoč – je leteči reanimobil. Pacientu lahko v predbolnišničnem okolju zagotavljamo optimalno oskrbo. Tako z opremo, ki mora biti vrhunska, in kadrom, ki mora obvladati svoje delo. V teh letih smo nadgradili opremo tako, da lahko na terenu izvajamo ultrazvok. Za izvajanje urgentnega ultrazvoka je najbolj primeren urgentni zdravnik, ki razmišlja klinično. In če mu manjka nek podatek o oskrbi – zakaj recimo pacient težko diha – pa mu ostale metode ne dajo ‘dovolj slike’, naredi ultrazvok. V helikopterju zaradi hrupa recimo ne moremo poslušati pljuč, lahko pa gledamo.”

Koliko medicine se izvaja med poletom?
“Odvisno od tega, kako stabilen je bolnik. Mi ga skušamo stabilizirati še pred poletom. Če ocenimo, da se zelo mudi – to so neke neobvladljive krvavitve v trebuhu, v prsnem košu in tako naprej – pa poskušamo v tistih 15 minutah poleta opraviti čim več. Včasih lahko zato tudi prej ukrepamo, včasih lahko kolegom v bolnišnici že vnaprej napovemo, kateri specialist naj se pripravi. Ne da se ga potem še išče po bolnišnici, ampak da nas čaka.

To je bistveno za tak urgentni sprejem. No, ko ste vprašali, s čim se lahko pohvalimo, v prvi vrsti z ljudmi, ki tukaj delajo. To je kader, ki ga ne moreš kar nekje na trgu kupiti, ampak ga vzgojiš. To počnemo s pomočjo dobrih odnosov.
Fluktuacije praktično nimamo. Ljudje se dobro počutijo. Dobijo nadgradnjo dela, ki ga opravljajo v svojih rednih službah. Pri nas je 16 zdravnikov in 10 reševalcev. Velika večina je delno redno zaposlenih – za 15 do 30 odstotkov. V Mariboru je
osem članov več. Kar je normalno, saj se tam enota še razvija.

Tudi na Brniku je bilo na začetku več ljudi, potem pa smo ugotovili, da je najboljše imeti stalno jedro.”
Z naborom kadra najbrž nimate težav, delo v helikopterjih je privlačno za mlade.

“Imamo kar nekaj prošenj. Smo pa strogi pri oblikovanju kadra. Zadnja leta smo vpeti tudi v gorsko reševanje. Kar pomeni, da morajo biti ljudje vešči tudi gibanja v gorah. To pa je že neko sito. Vešči morajo biti tudi dela na terenu. Hkrati je treba poznati nekaj intenzivne medicine, ker se dogajajo tudi kakšne premestitve med bolnišnicami.

Na koncu je to želja mnogih, ampak ni tako lahko dobiti dober kader. Denar tudi ne sme biti motiv za to delo. Torej da bi iskali samo nek dodaten zaslužek. Tudi časovno tega ne moreš tako izpeljati, ker je pri nas prepovedano delati po nočni izmeni nekje drugje, ker je preveč nevarno. Vsakega tako najprej uvajamo, da vidimo, ali se bo dobro vpeljal.

Večinoma jih vzgajamo v Zdravstvenem domu Kranj. Lahko, da smo lokalpatriotski. Ampak samo na ta način lahko v najbolj obremenjenih mesecih izpeljemo službo. Če pride do odsotnosti, lahko tam s kadrovsko rošado na hitro dobimo človeka.
Saj si ne smemo privoščiti, da ga tukaj ne bi imeli. In to se nam tudi še ni zgodilo.”

Preberite si celoten intervju: Pacientu ni pomembno, kakšne barve helikopter pride.

Avtor fotografije: Mirko Kunšič

Objavljeno v kategoriji : NOVICE | Comments Off on (INTERVJU) Vodja HNMP Brnik Uroš Lampič: Pacientu ni pomembno, kakšne barve helikopter pride