Kategorije

Išči po spletni strani

Naključne objave:

Povezave

Arhiv:

HNMP BRNIK in AKTIVACIJA

UVOD
Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP Brnik) je pričela z delovanjem 16.7.2003 v obliki pilotskega projekta, ki se je zaključil 1.12.2006. S tem dnem je enota HNMP Brnik pričela z rednim delom. Glavni namen službe HNMP Brnik je oskrba bolnikov in poškodovancev ter njihov prevoz v bolnišnico s pomočjo medicinsko opremljenega helikopterja.

POSADKA HNMP BRNIK
Posadko HNMP Brnik sestavljajo zdravnik, zdravstveni tehnik ali diplomirani zdravstvenik, pilot in letalec reševalec.

LOKACIJA IN DOLETNI ČASI
Ekipa HNMP Brnik čaka na aktivacijo na letališču Brnik, kjer je njena baza.

ČAS DELOVANJA
Ekipa HNMP Brnik je v pripravljenosti za intervencijo na terenu vsak dan v letu med 8. in 20. uro v letnem času ter med 8. in 18. uro oziroma v svetlem delu dneva v zimskem letnem času. O spremembah časa delovanja enote HNMP Brnik boste pravočasno obveščeni.

AKTIVACIJA HNMP BRNIK

Ekipo HNMP Brnik lahko aktivira zdravnik nujne medicinske pomoči Slovenije (NMP) ali lečeči zdravnik v bolnišnici potem, ko je na podlagi pregleda pacienta postavil indikacijo za aktivacijo HNMP Brnik. Izjemoma lahko zdravnik NMP aktivira HNMP Brnik še preden je prispel do pacienta, če je že iz podatkov o dogodku jasna indikacija za aktivacijo HNMP Brnik. Kljub temu mora ekipa NMP oditi k pacientu.

Ko je postavljena indikacija za aktivacijo HNMP Brnik, zdravnik NMP ali lečeči zdravnik v bolnišnici pokliče na telefonsko številko 112 (Regijski center za obveščanje – ReCO).

Potem, ko se dispečerju ReCO predstavi, ga naprosi za vzpostavitev telefonske zveze z zdravnikom HNMP Brnik.

Ko je zveza med zdravnikoma vzpostavljena, se skupaj na podlagi podatkov o dogodku dogovorita za aktivacijo HNMP Brnik.

INDIKACIJE ZA AKTIVACIJO HNMP BRNIK

Indikacje za aktivacijo HNMP Brnik lahko razdelimo na 3 skupine:
A. mesto poškodbe ali bolezni
B. narava poškodbe ali bolezni
C. število poškodovanih ali obolelih oseb

A. Mesto poškodbe ali bolezni
– je težko ali ni dostopno z nujnim reševalnim vozilom,
– je toliko oddaljeno od najbližje enote NMP, da je prevoz s helikopterjem hitrejši,
– prometne poti so tako slabe, da je prevoz s helikopterjem pomembno hitrejši in/ali obzirnejši od prevoza z nujnim reševalnim vozilom.

B. Narava poškodbe ali bolezni
– presega zmogljivost, usposobljenost ali opremo enote NMP na terenu,
– je taka, da zahteva čim hitrejši dostop do bolnišnice, čim hitrejšo premestitev med bolnišnicami ali pa obzirnost prevoza.
Primeri:
– življenjska ogroženost zaradi bolezni, poškodbe ali zastrupitve,
– velika verjetnost, da bo življenje ogroženo v kratkem času,
– huda poškodba glave, hrbtenice, medenice, politravma in druge poškodbe, pri katerih bi bil avtomobilski prevoz predolg ali pa bi lahko zaradi tresljajev poslabšal stanje,
– kardiovaskularna obolenja, pri katerih je indicirano takojšnje zdravljenje (npr. PCI pri svežem miokardnem infarktu) ali takojšnje kirurško zdravljenje
– akutna obolenja centralnega živčnega sistema, pri katerih je indicirano takojšnje trombolitično ali kirurško zdravljenje (npr. sveža možganska kap)

C. Dogodki z večjim številom poškodovanih ali obolelih oseb

PREVOZ PACIENTA V BOLNIŠNICO IN PREDAJA NA USTREZEN ODDELEK
Praviloma vse paciente prepeljemo v Klinični center v Ljubljano, prevoz pacientov v druge bolnišnice je redka izjema. Za paciente z akutnim koronarnim sindromom (AKS), akutno možgansko kapjo (AMK) ali pri prevozu pacienta iz ene v drugo bolnišnico, se mora zdravnik, ki aktivira HNMP Brnik, predhodno dogovoriti za sprejem bolnika. V vseh ostalih primerih taki dogovori niso potrebni.

ZAKLJUČEK
Ker se zavedamo, da je helikopterski prevoz obolelih in poškodovanih lahko potreben tudi vašim pacientom, se veselimo sodelovanja z vami. Z namenom čim boljšega sodelovanja z ekipami na terenu in bolnišnicami, bo na voljo spletna anketa, ki jo boste lahko izpolnili in podatke bomo prejeli prek spleta.

Veseli bomo vsakega vašega mnenja ali predloga.