Kategorije

Išči po spletni strani

Naključne objave:

Povezave

Arhiv:


« | Vrni se na prvo stran | »

Posredovanje združene ekipe HNMP GRZS med zimskimi šolskimi počitnicami v letu 2015

Objavil : admin | december 7, 2014

V času od 14.2.2015-1.3.2015 je združena ekipa HNMP GRZS (zdravnik HNMP z modulom helikopterskega reševanja A/1 ali C, reševalec HNMP in reševalec letalec GRZS) kljub neugodnemu vremenu posredovala 12-krat, od tega dvakrat v gorah, dvakrat v gozdu, trikrat na smučiščih, štirikrat na terenu v nižinskem svetu ob prisotnosti ekipe NMP ter opravila en nujen medbolnišnični prevoz.

Združena ekipa HNMP GRZS je skupaj z Letalsko policijsko enoto (LPE), 151. helikoptersko eskadriljo (HEESK) Slovenske vojske in Upravo Republike Slovenije za zaščito reševanje (URSZR) že peto leto zapored v času zimskih šolskih počitnic izvedla pilotski projekt, kjer je posredovala tako v nižinskem svetu in na smučiščih, kjer je mogoč pristanek ter pri nujnih medbolnišničnih prevozih (vse to je običajno delo HNMP), kot tudi v gorah in drugih težko dostopnih terenih ter smučiščih, kjer je potrebna uporaba vitle oziroma prislon helikopterja. Naloge helikopterskega prevoznika je v tem obdobju štirikrat opravila 151.HEESK Slovenske vojske in osemkrat Letalska policijska enota.

Na smučiščih je združena ekipa HNMP GRZS posredovala trikrat, v vseh primerih je bil pristanek mogoč (Kranjska gora, Cerkno, Vogel).

V gorah je ekipa posredovala dvakrat (enkrat s pomočjo vitla in s prislonom in enkrat s pristankom). Dvakrat je ekipa posredovala v gozdu (enkrat s pomočjo vitla ter enkrat s pristankom).

V tem obdobju je ekipa opravila še 4 intervencije v nižinskem svetu ob prisotnosti ekipe NMP na terenu in en nujni medbolnišnični prevoz.

V primeru sočasne intervencije je zaradi zasedenosti združene ekipe HNMP GRZS enkrat na smučišču Vogel posredovala helikopterska ekipa GRZS s pomočjo 151.HEESK Slovenske vojske.

Združena ekipa HNMP GRZS je ponovno upravičila svoje delovanje, saj je posredovala hitro in kakovostno tudi tam, kjer pristanek helikopterja ni bil mogoč. Želimo si, da bi bile čimprej odpravljene administrativne ovire za delovanje združene ekipe HNMP GRZS preko celega leta.

Pripravil: Uroš Lampič, dr.med. vodja HNMP

Fotografije: Drejc Karničar in Marko Kopavnik, GRZS

Objavljeno v kategoriji : NOVICE, FOTOGALERIJA | Comments Off on Posredovanje združene ekipe HNMP GRZS med zimskimi šolskimi počitnicami v letu 2015